3. godina2021-12-19T15:58:48+02:00

3. godina projekta NA MARGINI

MANJINSKI IZVJEŠTAJ

Na margini

3. godina

MANJINSKI IZVJEŠTAJ

„Hoćemo li jednog dana znati da je pravo središte smješteno na margini?“

ABDELLATIF LAÂBI

Fokus treće godine projekta „Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima“ usmjeren je na glasove raznih manjina: seksualnih, dobnih i etničkih, ljude s invaliditetom i zanemarivanu djecu. Tijekom godine prevedeno je i objavljeno deset visokokvalitetnih književnih djela koja se bave problemima s kojima se suočavaju marginalizirane i stigmatizirane društvene skupine.

Projekt uključuje dva grafička romana: „Ljeto njezina života” – izuzetan grafički roman nagrađivane ilustratorice Barbare Yelin i književnika Thomasa von Steinaeckera, i „Plava je najtoplija boja” – poznati francuski grafički roman Jul Maroh o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu prema kojem je snimljen kultni film „Adelin život“, nagrađen Zlatnom palmom.

Četiri romana objavljena u sklopu treće godine biblioteke su redom nagrađivana i hvaljena djela izvrsnih autora. „Vrt od stakla” Tatiane Țîbuleac, jedne od najcjenjenijih suvremenih rumunjskih književnica, nagrađen je Europskom nagradom za književnost. Stilsko remek-djelo, ovo je roman čitave jedne generacije žena.

Roman „Slike u dimu” Menyhérta Lakatosa prvi je veliki roman o istočnoeuropskim Romima koji je napisao romski autor i koji je otvorio put romskoj književnosti. Ovaj bezvremenski klasik vješto prikazuje izazove života na margini.

Dva su naslova domaćih autora iz biblioteke „Na margini” prevedena i na engleski i njemački jezik u suradnji sa stranim izdavačima. Roman „Special Needs“ Lade Vukić objavljen je u suradnji s izdavačkom kućom Istros Books iz Londona, a „Ein schönerer Schluss“ Bekima Sejranovića u suradnji s austrijskim izdavačem Folio Verlagom.

Tri naslova za djecu i mlade nezaobilazan su dio priče i vrijednosti koje promiče ovaj projekt.

Nagrađivana knjiga poznate norveške autorice Linn Skåber „Mladima”, koju je jedinstvenim rukopisom ilustrirala norveška umjetnica Lisa Aisato, knjiga je malih tekstova o velikim temama iz perspektive mladih. Knjiga donosi razmišljanja mladih o životu, odrastanju, osjećajima i čežnjama.

Romani o Muminima finske autorice Tove Jansson klasici su dječje književnosti i omiljene knjige milijuna djece u cijelom svijetu. U knjizi „Komet u Mumindolu“ Mumini saznaju da se našem planetu približava komet koji će pasti upravo na Mumindol. Mumini se hrabro suočavaju s tom opasnošću, a u „Memoarima Mumintate“ saznajemo sve o životu Mumintate prije nego što je zasnovao obitelj u Mumindolu.

Godinu je zaokružilo i objavljivanje zbirke pjesama „Asimetrija i Pravi život” Adama Zagajewskog, velikog poljskog pjesnika i jednog od najvećih europskih i svjetskih poeta našeg vremena. Zagajewski svojim kratkim, odmjerenim potezima pjesnika-slikara i stihom poput glazbe viših sfera ocrtava naše emocije i univerzalne ljudske situacije.

Ljepši kraj

Junak Ljepšeg kraja povukao se u djedovu kolibu na jednoj bosanskoj planini. U njoj se pokušava oporaviti nakon dramatičnog kraha ljubavne priče s Norvežankom koja je uvijek bila slaba spram muškaraca s prostora bivše Jugoslavije, i zato plaćala popriličnu cijenu...

Specijalna potreba

Desetogodišnji Emil živi s majkom u unajmljenom stanu u nekom neimenovanom europskom gradu. Dok se majka ubija od slabo plaćenog posla, Emil se muči kako bi shvatio školske zadatke, apstraktne matematičke probleme i motivacije odraslih koji ga okružuju.

Mladima

Mladost je uzbudljiva, lijepa i zabavna, no katkad zna biti teška i ćudljiva. To je prijelomno životno razdoblje. Nalazite se na razmeđi djetinjstva i odrasle dobi.

Vrt od stakla

U najtežim godinama komunizma, u Kišinjevu 1980-ih, Ruskinja Tamara Pavlovna spašava djevojčicu Lastočku iz sirotišta. Ono što se na prvu čini kao dobro djelo, ima i svoju drugu stranu. Usamljena i ambiciozna žena, s kojom djevojčica razvija kompleksan odnos pun zahvalnosti i zamjeranja, ljubavi i mržnje, želi joj omogućiti prosperitetnu budućnost, ali i iskoristiti je kao radnu snagu.

Komet u Mumindolu

Kad biste pronašli malenog zlatnog zmaja sa zelenim šapicama, znate li što biste napravili? Mumintrol misli da zna, no kad je zmaja donio kući, nije sve išlo kako je planirao. A zamislite da upoznate nevidljivo dijete, biste li ga znali učiniti vidljivim?

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naše stranice pristajete na korištenje naših kolačića, naše uvjete korištenja i politiku sigurnosti. Postavke Prihvaćam

Google Analytics

Anonimno praćenje korištenja stranice.