USKORO U BIBLIOTECI „NA MARGINI“

TOVE JANSSON

LJETO U MUMINDOLU

Tove Jansson (1914.-2001.) finsko-švedska je spisateljica poznata u cijelome svijetu kao autorica knjiga o Muminima, klasicima dječje književnosti prevedenima na 50 jezika. Kritičari Jansson smatraju „jednom od najvećih spisateljica za djecu svih vremena“ (T. Pratchett), a njezine romane „najoriginalnijim djelima za djecu objavljenima nakon Alise u zemlju čudesa“. Napisala je i ilustrirala 9 romana o Muminima koji dosad nisu bili prevedeni na hrvatski.

Mumini su obitelj fantastičnih stvorenja: Mumintata, Muminmama, njihov sin Mumintrol i njihovi prijatelji. U Ljetu u Muminzemlji golemi  val uzrokuje poplavu u dolini Mumina. Mumini pokušaju pobjeći i nailaze na plutajuću kuću. Uskoro shvate da to nije obična kuća nego kazalište. Domaćin kazališta pozdravlja ih i uskoro počinju učiti o scenskim kulisama, rekvizitima, kostimima… U međuvremenu, Mumintrol i njegovi prijatelji izgubili su se i Mumintata odluči napisati i izvesti predstavu u nadi da će djeca čuti za nju i naći svoj put natrag s ostalim posjetiteljima kazališta. Na kraju se svi ponovno nađu i poplava se povlači.

Ovaj je roman magičan, ispunjen je utješnim malim mudrostima o životu i neizravnim savjetima  kako se nositi s kriznim situacijama. Obitelj je morala napustiti svoj dom, ali uspjeli su se smireno snaći u raznim neobičnim događanjima jer su snalažljiva mala bića koja znaju kako izvući najbolje iz najgorega. Topao i darežljiv svijet Janssonine fikcije na neizravan način pokazuje djeci da se neobične i opasne stvari u životu mogu dogoditi, ali da se Mumini s njima suočavaju hrabro, ustrajno te s pozitivnim stavom i humorom. A sutrašnji je dan uvijek prepun mogućnosti. Svi su posjetitelji dobrodošli (kao što su bili i u plutajućem kazalištu) i svatko je dragocjen. Zajedno, ova šarolika grupa likova istražuje teme prijateljstva, prirode, empatije i velikodušnosti. Život je dobar i budimo dobri jedni prema drugima.