Olja Knežević2020-09-24T16:37:04+02:00

Autor

Olja Knežević

Rođena u Podgorici.

Autor

Olja Knežević

Rođena u Podgorici.

Olja Knežević rođena je u Podgorici u Crnoj Gori, a trenutačno živi u Zagrebu. Radila je kao prevoditeljica, novinarka i urednica vijesti na engleskom jeziku na Radio Shipu, nezavisnoj radio stanici smještenoj na međunarodnim vodama Jadranskoga mora tijekom 1990-ih i rata na prostoru bivše Jugoslavije te kao asistentica projektnog menadžera za Dansko vijeće za izbjeglice u Crnoj Gori. Profesorica je engleskoga jezika i književnosti te prevoditeljica poezije i proze. Na Birkbeck Collegu, gdje je 2008. godine diplomirala kreativno pisanje, nagrađena je posebnom nagradom („Overall Prize“) za najbolju disertaciju.
Ta je disertacija postala njezin prvi roman „Milena & druge društvene reforme“, originalno napisan na engleskome jeziku, a zatim preveden i objavljen u Crnoj Gori 2011. godine. Njezina kratka priča „The Classroom“ (Učionica) objavljena je 2009. u antologiji kratkih priča Amnesty Internationala „FREEDOM“. Autorica je osamdesetak kratkih priča i kolumni objavljenih u raznim književnim časopisima i prilozima, a najbolje od njih sakupljene su i objavljene 2013. godine u knjizi pod nazivom „Londonske priče juga“. Njezin opus uključuje i romane „Gospođa Black“ (2015) i „Katarina Velika i Mala“ kojem je 2019. godine dodijeljena prestižna V.B.Z.-ova nagrada za najbolji roman.

Katarina Velika i Mala

Katarinin životni put prate ljubavni jadi, obiteljske traume i nevjerojatna romansa sa zgodnim Sinišom. Roman nas vodi kroz turbulentno razdoblje na Balkanu, od osamdesetih godina prošloga stoljeća pa sve dosad, a opisuje odrastanje u sumrak komunizma i daje intimne uvide u ono što se događalo u regiji ...

Podijelite sa prijateljima, izaberite platformu!

Go to Top