O PROJEKTU:

„Poezija u pokretu“ projekt je V.B.Z.-a koji već drugu godinu zaredom u javni prijevoz donosi poeziju sjajnih domaćih i inozemnih autora!

„Poezija u pokretu“ u zagrebačke tramvaje i autobuse, po uzoru na brojne svjetske gradove, unosi dašak inspiracije i kulture i približava suvremenu poeziju našim sugrađanima i sugrađankama i u ovim izazovnim vremenima za sve nas. U više od sto zagrebačkih tramvaja i autobusa putnici će u prosincu moći čitati pjesme Carol Ann Duffy, jedne od najzanimljivijih i najpoznatijih suvremenih svjetskih pjesnikinja, koja je kao prva pjesnikinja ikada nosila titulu „poet laureate“ Ujedinjenog Kraljevstva od 2009. do 2019., te poeziju domaćih autora čije je zbirke pjesama V.B.Z. objavio ove godine: Tonka Maroevića, Lane Derkač, Ivice Prtenjača, Mirele Priselac Remi i Irene Matijašević. Ovo je projekt koji je pokrenut pod pokroviteljstvom Kreativne Europe EU-a i Ministarstva kulture RH, a V.B.Z. ga realizira u sklopu svog trogodišnjeg krovnog projekta „Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima“, koji obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju trideset visokokvalitetnih književnih djela, uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče). Ovim projektom želi se stvoriti platforma putem koje bi različiti glasovi i iskustva marginaliziranih grupa i manjina, kao i poezija, kratke priče i grafički romani, doprli do što šire čitalačke publike. Više o projektu može se pročitati na: https://namargini.vbz.hr/

  

O sličnim projektima u drugim svjetskim metropolama:

Poems on the Undergroundsada je već tradicionalni projekt u Londonu pokrenut 1986. godine koji izlaže pjesme suvremenih i klasičnih pjesnika u podzemnoj željeznici triput godišnje. Projekt „Poèmes dans le métro“ jednak je uspjeh izazvao i u Parizu od svojih početaka 1990-ih, a čak 92 % ispitanih Parižana uživa u čitanju pjesama tijekom putovanja metroom. Poezija se ništa manje ne vozi ni Varšavom uz projekt „Wiersze w metrze“, koji je započeo u okviru sveobuhvatne kampanja za promociju poljske književnosti pokrenute tijekom poljskog predsjedanja Europskom Unijom. Ruska inačica projekta nosi naziv „Поэзия в метро“ („Poezija u metrou“). „Poetry in motion“ (Poezija u pokretu) program je koji se održava u više od dvadeset američkih gradova, a započeo je 1990-ih godina na inicijativu Poetry Society of America s ciljem promoviranja čitanja poezije poznatih i mladih pjesnika. Tijekom godina postao je jedan od najpopularnijih javnih književnih programa u SAD-u.